{ "title": "3 Testis", "image": "https://www.testis.gen.tr/images/3-testis.jpg", "date": "21.01.2024 13:27:27", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
3 testis, testislerde nadiren görülen yapısal bozukluklardan biridir. Erkeklerde testisler testosteron denilen erkeklik hormonu salgılanmasını, üremeyi sağlayan hücrelerin oluşmasını sağlarlar. İki torbanın her birinde normalde sağlı sollu olmak üzere 2 tane olurlar. Sol sağ tarafa göre daha aşağıda olur. Testislerin genel boyutu sperm yapımıyla orantılıdır. Bu açıdan testis büyüklüğünün ölçülmesi önemlidir. Ultrason ya da orkidometri ile testis ölçümü yapılabilir. Testis normalde 3,5 cm uzunluğunda, 2,5-3,0 cm genişliğinde, 18 ml hacminde olmalıdır. Doğumun öncesinde testisler kasık kanalında olur. Doğumla birlikte torbalara yerleşir.

3 testis testislerdeki yapısal bozukluktur

Erkeklerde doğuştan testislerin olmaması oldukça nadir görülür. Tek taraflı testis olması da nadiren olur. Ancak normalde ikiden fazla yani 3 testis olarak görülmesi daha yaygındır. Böyle bir durumda cerrahi müdahale yapılarak sorun giderilebilir.

3 testis yapısal bozukluğu daha sonradan da ortaya çıkabilir. Bu konuda yapılan araştırmalara göre, düzenli şekilde bisiklete binen erkeklerde nadiren üçüncü testis gelişimi olabilir. Böyle bir durumda yani 3 testis oluşması halinde ameliyat yapılması ya da steroid enjeksiyon yapılması gerekebilir. Tabi bu durumda erkeklerin bisiklet binme sporunun bırakılması gerekir. Bisiklet selesinin değiştirilmesi de 3 testi gelişimine karşı bir bir önlem olabilir.
" } ] }