{ "title": "Atrofik Testis", "image": "https://www.testis.gen.tr/images/atrofik-testis.jpg", "date": "23.01.2024 02:37:45", "author": "orhan esen", "article": [ { "article": "Atrofik testis, erkeklerde üreme hücrelerinin oluşturulduğu testis, doğum hemen birtakım bebeklerde oluşmamış olabiliyor. Profesyoneller boş testis veya diğer adıyla inmemiş testis sağlık sorunu ile ilintili bilgiler verdi.

Erkeklik hormonu ve meni üretiminden sorumlulukları olan uzuv olan testis, bebeklerin ortalama %4,3'ünde doğumda yerinde bulunmaz. Bu hasta olanların ¾'ünde 3 ay dolmadan testis mahalline iner. Bebekler bir yaşına girdiklerinde ise sadece %0.96'sı inmemiştir. Muayenede testisin yerinde olmaması boş torba model tanımlanmaktadır ve bu durumda şu olasılıklar söz konusudur:

Testisin yokluğu: Testis anne karnında bulunan dönemde hiç oluşmamış ya da oluştuktan ardından olan damarsal tıkanıklıklar nedeniyle testis kaybolması söz konusu olmaktadır. Tek taraflı veya çift taraflı olabilmektedir. Tek taraflı olanlar çoğunlukla benzer taraf böbrek yokluğu ile birliktedir.

Testis erimesi (Atrofi): Testis eskiden şu anki olduğu halde daha ardından meydana çıkan etkiler (Damarlarda tıkanma, burulma ya da zedelenme-travma) sonucu testis erimesi meydana gelmiştir. Yapılmış olan operasyonda bu hasta kişilerde meni kanalının torba içerisinde ya da kasık kanalın bir noktasında nihai bulduğu görülür. Bu durumda da geriye kalan yapıların çıkarılması önerilir.

Karındaki içerisinde yer alan inmemiş testis: Yine muayenede bulunamayan testis söz konusudur. Testis ne torbada ne de kasık kanalı içerisinde kontrol ile bulunamaz. Bütün inmemiş testisli bebeklerin %5-10'unda söz konusudur.

Kanal içerisinde yer alan inmemiş testis: İnmemiş testis denilince çoğunlukla akla gelen ve en sık sık karşılaşılan tiptir. Kasık kanalı içerisinde rastgele bir noktada testis ele gelir.

Geriye çekilen (Retraktil) testis: Testisin asıcı özelliği olan kaslarının kasılması sonrası geçici olan bir durum, testisin torba dışına (Kasığa doğruca) çekilmesi alışılagelen bir reflekstir. Bu refleks testisin ısı farklılıklarına ve travmaya karşın savunmasını sağlar. Retraktil testis iyileştirme gerekli olan bir vaziyet meydana gelmediği kabul edilir. Retraktil-inmemiş testis ayırımının bir Uzman aracılığıyla inşa edilmesi gereklidir.

Ektopik testis: Testis alışılagelen iniş yolları üstünde bir noktada bulunmayıp, çeşitli bir yerleşim gösterir. Anüsün ön kısmı, kasık sık, erkeklik organı kökü ya da karşın torba yerleşimleri bildirilmiştir.

Tanı: Yumurtanın yokluğu ya bebeğin ailesi ya da doktoru aracılığıyla değişiklik edilir. Yeni doğan bebeğin sıradan muayenesinde mutlaka inşa edilmesi gerekli olan bir kontrol olup, ailenin yönlendirilmesi gereklidir. Muayenede bulunamayan testis mevzu bahis olduğunda mutlaka konu ile ilgili uzmana müracaat edilmelidir. Vakit vakit her şey alışılagelen olduğu halde testis değişiklik edilemeyebilir. Konu ile ilgili Uzman aracılığıyla da muayenede bulunamaması şeklinde, destekçi görüntüleme araçlarından yararlanılmalıdır:
Araştırma operasyonu: Bulunamayan testis olgularında hem bir tetkik hem bir de iyileştirme için model uygulanmaktadır.

Birlikte fıtık sıktır. Belirtili model bulunmasa da birçok hastada operasyonda karşılaşılmaktadır.

Tedavi: Erkeklerde torbalardaki ısı beden ısısından 2-4 aşama daha düşüktür. Bu hararet testis ile ilgili yapıların gelişmesi ve alışılagelen işlev görmeleri için zaruridir. Beden içerisinde yer alan testiste yüksek ısı sebebiyle negatif değişiklikler ortaya çıkar. Bu değişiklikler 6. Ayda başlamaktadır. Giderek fazlalaşan yapısal bozukluklar uzunca sürdüğünde çocuk sahibi olma yeteneğinin kaybına denli varan sonuçlara sebep olabilir. Ameliyatla mahalline indirilen testisler alışılagelen gelişimine kaldığı yerden devam ederler.
" } ] }