{ "title": "İnmemiş Testis", "image": "https://www.testis.gen.tr/images/inmemis-tesis.jpg", "date": "21.01.2024 19:25:00", "author": "hülya ellikçi", "article": [ { "article": "İnmemiş testis tek ya da her iki testisin torbaya inişini tamamlayamaması veya torbaya yerleşememesine denmektedir. Bebeklerin anne karnında gelişimlerini tamamlarken ileride testise dönüşecek olan dokularının hemen böbreğin altında belirmeye başladığı görülür. Bebeğin gelişmesiyle beraber bir yandan testisler gelişip büyür, bir yandan da kasık kanalından testislerin yerleşeceği ve skrotom adı verilen torbaya doğru hareket ettikleri görülür. Bu hareketin tüm gebelik dönemi boyunca devam ettiği ve doğumdan kısa bir süre önce her iki testisin de torbaya yerleştiği görülür. Böyle bir oluşumun yani karında oluşan testislerin daha sonra torbaya inmesinin sebebi işlevlerini ancak vücut sıcaklığından daha düşük sıcaklıktaki bir ortamda sağlayabilecek olmasıdır.

İnmemiş testis sorunu zamanında doğmuş olan erkek bebeklerin %3-5'inde görülebilmektedir. Bu oranın erken doğmuş olan bebeklerde testisin inme işlemini tamamlayamamasından kaynaklı olarak prematüre bebeklerde %30 civarında olduğu görülür. Bu durumdaki bebeklerde testisin inişinin bebek doğduktan sonra da kısa bir müddet devam ettiği görülür. 1 yaşındaki prematüre bebeklerde bu durumun devam etmesi %0,8 oranındadır. Tek taraflı inmemiş testis sorunu çift taraflı inmemiş testis sorununun görülme olasılığından daha fazladır.

İnmemiş testis sorunun ortaya çıkma nedenlerine bakacak olduğumuz zaman bu konunun oldukça karmaşık olduğu görülmektedir. Testisin inişini sağlamakta olan hormonların yetersiz olmasına bağlı olarak ortaya çıkabileceği gibi ileride testisle gelişecek olan dokunun yapısal bozukluğuna bağlı olarak da ortaya çıkabilmektedir. Bu bebeklerde nadir olarak görülse de bir ya da iki testisin hiç gelişmemiş olması da söz konusu olabilmektedir. Bu bebeklerin hem skrotum denilen torbalarında hem de kasık kanalında testis olmadığı görülebilmektedir. Bunların yanı sıra testisi beslemekte olan kan damarlarında kan akımını bozabilecek düzeyde bir anormallik oluşumu söz konusu ise testisin gelişmesi mümkün olmayacaktır. Ancak her bebekte bu sorununun oluşmasının farklı bir sebebe bağlı olarak ortaya çıkması söz konusu olduğundan bebeği takip eden ürologdan konuyla ilgili daha aydınlatıcı bilgi almak faydalı olacaktır.

İleride kalıcı olarak gelişebilecek olan fonksiyon kayıpları ve hastalıkların önüne geçebilmek adına inmemiş testis sorununun erken tanı ve tedavisi çok önemlidir. Üreme fonksiyonlarında azalma ya da kayıplara neden olabilen bu sorun testis kanseri oluşması, testisin kendi çevresinde dönerek eriyip yok olması, testisin eksikliği sebebi ile oluşabilecek psikolojik sorunlar, yanlış yerdeki testisin yaralanmalara karşı tehlikelere açık olması ve ortaya çıkabilecek kasık fıtığı sorunlara da yol açabilmektedir. Bu beklerin ileride kısırlık sorunu ile karşılaşma olasılığının %15 olduğu görülmektedir.

Tedavi edilebilen bir rahatsızlık olan inmemiş testis sorunu için tedavi planlaması yapılırken ilk adım testisin mevcut olup olmadığının ve varsa yerinin ve yapısının tespit edilmesidir. Fizik muayene sonucunda testisler bulunursa tanıyı koyma ve tedaviyi bulma bakımından ileri tetkiklere gerek kalmayacaktır. Eğer fiziki muayene ile bulunamamışsa bazı kan ve radyolojik testlerin yapılması zorunlu hale gelecektir. Bu sorun için tedavi yöntemi cerrahi müdahale ile testisin torbaya yerleştirilmesi olacaktır. Ancak hormon tedavisi sorunu çözmeye yardımcı olacaksa bu durumda hormon tedavisi de önerilebilmektedir.
" } ] }