{ "title": "Sağlıklı Testis", "image": "https://www.testis.gen.tr/images/saglikl-testis.jpg", "date": "20.01.2024 05:18:43", "author": "yeliz akman", "article": [ { "article": "
Sağlıklı testis, Er bezi olarak da bilinen testis, erkek üreme organlarından olan penisin her iki yanında yer alan yapılardır. Testisler gövdenin dışında \"skrotum\" denilen torba biçiminde, deri kastan yapılmış bir yapının içine yerleşmişlerdir.

Sağlıklı testisler ne işe yarar?

Sağlıklı testislerin testosteron hormonu salgılanması, spermlerin üretilmesi ve erkeklere özgü bazı fiziksel özelliklerin gelişmesi gibi görevleri vardır. Testisler, çok sayıda damar yapısı içeren ve aynı zamanda skrotumun sperm işlevlerini korumaya yarayan önemli bir özelliğe sahiptirler.

Sağlıklı testis nasıl olur?

Sağlıklı testisler yaklaşık olarak aynı büyüklükte olmalarına rağmen, yapısal olarak sol testis sağ testise göre biraz daha aşağıda yer alır. Bu, birbirlerine baskı yapıp ezilmelerini önler. Testislerden birinin ötekinden biraz küçük olması anormal bir durum değildir. Sağlıklı olan her testis içinde küçük ve fazlasıyla kıvrımlı sperm kanalları bulunur ve bu kanallar beyindeki hipofiz denilen bezin salgıladığı FSH hormonunun vermiş olduğu emir ile sperm hücreleri üretirler. Sağlıklı bir testisin ürettiği diğer hormon ise testosterondur. Testosteron, hipofiz bezinden salgılanan ve LH adı verilen hormonun etkisiyle üretilir.

Sağlıklı testis boyutu nasıl olmalıdır?

Yetişkin bir erkekte sağlıklı bir testis büyüklüğü en az olmak üzere; özelikle uzunluğu 3,5 cm, genişliği 2 cm üzerinde olması gerekir. Yine yetişkin bir erkekte sağlıklı bir testis hacmi 18 ml civarındadır. Erkek üreme organı olan testislerin her biri yaklaşık olarak 200-300 lobinden oluşur. Her lobinde 1-3 tane \"seminifer tüp \" denilen kanalcıklar bulunur. Her seminifer tüpün uzunluğu 60-70 cm kadardır. Seminifer tüpler, erkek üreme sisteminin başlangıcını oluşturur. Spermiumlar, seminifer tüplerde hazırlanır ve bir kadın cinsiyet hücresi olan \"ovum\" ile birleşerek döllenme olayı gerçekleşir.

Kendi kendine testis muayenesi yapmak ve testislerin sağlıklı olup olmadığını kontrol etmek
" } ] }