{ "title": "Tek Testis Alınması", "image": "https://www.testis.gen.tr/images/Tek-Testis-Alinmasi-38.png", "date": "23.01.2024 03:21:02", "author": "Hüseyin ÇINAR", "article": [ { "article": "

Tek testisin alınması: Testisler (Ameliyat sırasında protez takılabilir yumurtalıklar veya erbezleri), erkeğin bir erkeklik organı olup, meni (Sperm-ersuyu) ve seks hormonunun üremesini sağlarlar. Penisin altında skrotum adı verilen bir torba içindedirler. Testisler daha bebek anne karnındayken bebeğin karnında oluşur ve doğumdan gerçekleşmeden önce de normal bir şekilde torbaya inerler. Testisler iki adet olarak bulunurlar. Çift olmasının nedeni eğer birine bir şey olur ve çalışamaz hale gelirse diğeri ile kişinin bollaşma ve hormonsal faaliyetinin sürdürmesi içindir. Yumurta şeklinde ve çok hafifçe basıktırlar. Büyüklükleri kişiden kişiye değişiklik gösterirler, her biri ortalama 20-30 gr olurlar ve 4-5 cm uzunluğundadır ve 2-2,5 cm kalınlıktadırlar. İkisi de genelde aynı büyüklüğe sahiptir ama sol taraftaki testis biraz daha aşağıdadır. Testislerin alınmasından sonra kişi hayatını sürdürmeye devam eder. Hayati sorunlara pek neden olmaz ancak kişi artık spermi üretecek organ kalmayacağı için çocuk sahibi olamayacaktır, testosteron seviyesi konsantrasyon seviyesine indiğinden kişi cinsel isteksizlik ve sertleşme sıkıntısı yaşayacaktır, ayrıca belli bir süre sıcak basmaları yaşayacaktır. Psikolojik etkileri de olabilir elbette, bu durumu engellemek oldukça zor olacaktır.

Yükselen testosteron hormonu

Hem erkekte hem de kadında erkeklik hormonu (Testosteron) hem de kadınlık hormonu olan (Östrojen) vardır. Testosteron testislerde çoğalır. Testislerini aldıran erkekte testosteron kalmadığından östrojen etkisi görülmeye başlar. Yanı kişinin sesi incelir. Kıllanma azalır, memeler büyür, yağlanma artar penisi küçülür, cilt kadın teni gibi yumuşar, saç dökülmesi olmaz. Günümüz teknolojisinde dışarıdan testosteron hormonu veriliyor böyle hastalara ama orijinali gibi kesinlikle olmuyor. Testisin alınması genellikle vücuttaki hormonsal aktiviteyi olumsuz yönde etkiler. Erkeklerde testislerden salgılanan testosteron hormonunun çeşitli görevi vardır. Testislerin alınması ile bu hormonun salgılanması olmayacağından, vücuda sağladığı pozitif özellikleri de ortadan kalkmış olacaktır. Bu salgılanan hormon erkeklerde kadınlara oranla 30 kat daha çoktur. Bağışıklık sistemine önemli katkılarının olduğu bile düşünülmektedir. Testislerin alınmasının fiziksel yönden bazı sorunlara neden olduğu da düşünülmektedir. Ancak bundan da önemlisi testislerin alınmasının kişi psikolojisinde ne tür sorunlara yol açtığıdır. Sonuç olarak geri dönüşü olmayan cerrahi bir operasyon ile alınacaktır. Birey erkek olma duygusunu, yitirecektir. Bir müddet sonra vücudundaki fiziksel değişimlerin farkında olacak ve testisi olduğunda daha mutlu olduğu hissine kapılabilecektir. Bu konuda çok hassas davranmanızı ve böyle bir ameliyatta sizi neyin götürdüğünü ve sonuçlarını ne olacağını da hesaba katmalısınız. Testosteron bir erkeği erkek yapan hormondur yani kısacası testosteron=erkekliktir. Testosteron hormonunuda testislerin ürettiği için testislerin birinin alınması bu hormonun sağlanmamasına neden olur. Geçmiş olsun.
" } ] }