{ "title": "Tek Testis", "image": "https://www.testis.gen.tr/images/tek-testis.jpg", "date": "21.01.2024 15:26:16", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Tek testis, nadiren gelişen yapısal testis sorunlarından biridir. Bu sorun çocukluk dönemlerinde rastlanan sorunlar arasındadır. Doğumdan önce kasık kanalı içinde bulunan testisler, doğumda olması gereken yere yerleşirler. Bunun tek testis olarak inmesi halinde, erkeklerin üreme yeteneği fazla etkilenmez. Ancak dışarıdan müdahale yapılarak, inmeyen testi yerine getirilebilir. Testislerin görevini yapması için sıcaklık oldukça önemlidir. En iyi verim yani spermleri üretmesi için gereken ısı 34 derece olarak belirlenmiştir. Eğer kasık kanallarında testis kalırsa, bu bölgenin ısısı 37 derece olduğundan işlevini tam olarak yapamaz. Bu nedenle testisin ısısı 34 derece olan torbalara indirilmesi gerekir. Gebeliğin elde edilmesi için, 1 ml meni içinde 20 milyon sperm olması gerekir. Bu sayıda tek testisle sağlanabilir. Ancak gebeliğin elde edilmesinde sadece sperm sayısı yeterli olmayabilir. Bunun yanında sperm kalitesi, spermlerin hareketli olması da önemlidir. Bu nedenle tek testis sorunu tedavi edilmelidir.

Tek testis sorununun görülme sıklığı nedir?

Erkek bebekler zamanında doğduğunda, yaklaşık %3-5 oranında bu soruna rastlanır. Erken doğan yani prematüre doğan bebeklerde bu sorunun görülme sıklığı %30 kadardır. Testislerin torbaya inişi doğumdan sonra çok kısa süre daha devam edebilir. 1 yaşına kadar bu sorunun görülme sıklığı %0,8 oranına düşer. Tek testis sorunu daha fazla sağ tarafta etkili olur.

Tek testis neden olur?

Bunun nedeni oldukça kompleks bir sorundur. Genellikle testislerin inişini sağlayan hormon yetersizliği ya da testis oluşumunu sağlayan dokudaki yapısal bozukluk nedeniyle tek testis sorunu olabilir. Tek testis tanısı konan çocuklarda genellikle skrotumlarda ve kasık kanalında testis bulunmaz. Çünkü testisi besleyen kan damarları üzerinde kan akımının bozulması yüzünden anormallik oluşursa, testis gelişmez. Bu her bebekte farklı bir mekanizma ile gelişebileceğinden, sorunun neden kaynaklandığı hakkında ürologdan bilgi alınmalıdır.

Bu sorun tedavi edilmediği takdirde, yetişkinlikte %15 oranında kısırlık etkisine neden olabilir. Her ne kadar tek testisle gebelik elde edilse de yukarıda açıkladığımız gibi spermlerin kalitesi, hareketliliği gibi etkenlerden kısırlık sorunu yaşanabilir. Bu hastalarda testis kanseri görülme sıklığı da daha yüksek olur.
" } ] }