{ "title": "Testis Çekilmesi", "image": "https://www.testis.gen.tr/images/testis-cekilmesi-2705.jpg", "date": "20.01.2024 04:20:40", "author": "tuğba arslan", "article": [ { "article": "
Testis Çekilmesi, Asıl adı retraktil testis olan testis çekilmesi rahatsızlığının yaygın olarak bilinen diğer isimleri ise inip çıkabilen testis, utangaç ya da kaçan testistir. Testis çekilmesi rahatsızlığı inmemiş testis rahatsızlığına kıyasla çok daha farklı olmaktadır ve bu rahatsızlığın tedavisinde inmemiş testis rahatsızlığındaki gibi bir cerrahi müdahaleye de ihtiyaç duyulmamaktadır. Çünkü testis çekilmesi yani retraktil testis, bir hastalık çeşidi olmamakla birlikte, testis çekilmesi olan testisin hiçbir sağlık problemi olmayan başka testislerden bir farkı da yoktur. Bu sebeple de testis çekilmesinin kısırlığa sebep olması gibi bir durumda söz konusu olmamaktadır.

Testis çekilmesi, skrotum ya da bilinen ismi ile testis torbası ve kasığın ortalarında bir yerlerde bulunan ya da bu yerler arasında hareket halinde olup bazen inen bazen de çıkabilen testislerdir. Bu durum kişinin el ile kendisini muayene etmesi durumunda hemen fark edilebilmektedir. Ayrıca, testis çekilmesi durumunun inmemiş testis rahatsızlığından bir farkı da burada elle müdahale sırasında testisin ağrı olmadan çabucak yerine yerleştirilebilmesidir.

Testis Çekilmesi Nasıl Meydana Gelir?

Henüz anne karnında oluşumuna başlayan testisler, bu oluşumlarının son evresine gelindiğinde ise testis torbasına inmektedir. Testis çekilmesi durumunun meydana gelmesinin sebebi de işte bu anne karnında oluşumuna başlayan testislerin testis torbasındaki yerine tam olarak yerleşememesi ya da testis torbasına yerleşiminin ardından yeniden yerinden oynayarak yukarı çıkmasıdır. Testis çekilmesi rahatsızlığında testislerin yerinden yukarı ya da aşağı doğru hareketi sırasında kişide herhangi bir ağrı meydana gelmemekte ve bu durum kendiliğinden gerçekleşmektedir. Bunun yanı sıra testisler birbirine bağımlı olmadıkları için testislerden birinde testis çekilmesi görülürken diğerinde görülmemesi de söz konusu olabilmekte ya da bu durum her iki testis içinde geçerli olabilmektedir. Kremester isimli kaşın çok fazla hareket halinde olması ya da normalden daha fazla kasılması esnasında testisler dönerek yukarı çıkmaktadır. Bu kasın asıl görevi testislerin ısılarının kontrol altında tutulmasını sağlamaktır. Normal vücut ısısıyla testislerin arasında iki derece fark vardır ve testisler normal vücut ısısına göre daha düşük ısıda yaşadıkları için de kremester isimli kasın aktif halde olması halinde havanın sıcak olduğu yerde gevşemekte ve havanın soğuk olduğu yerlerde kasılmaktadırlar. Böyle bir durumun meydana gelmesi halinde ise ısı kaybetmiş olan testisler ısısını yeniden kazanmak amacı ile yukarı doğru hareket etmektedir.

Testis Çekilmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Testis çekilmesi genellikle ergenlik döneminde kendi kendine ortadan kalkmaktadır ve bu durumun ciddi bir riski bulunmadığından ameliyatta gerektirmemektedir.
" } ] }