{ "title": "Testis Dönmesi", "image": "https://www.testis.gen.tr/images/testis-donmesi.jpg", "date": "20.01.2024 02:57:04", "author": "tuğba arslan", "article": [ { "article": "
Testis Dönmesi, Halk arasında testis dönmesi olarak bilinen rahatsızlığın tıp dilindeki adı ise testis torsiyonudur ve damarların testisin kan dolaşımını sağlayamayacak duruma gelmesi olayıdır. Testis torsiyonunda ilk sekiz saat büyük önem taşımaktadır. Çünkü ilk sekiz saat içinde rahatsızlığın tanı koyulmadığı ve cerrahi tedavi yapılmadığı takdirde nekroz yani çürüme meydana gelebilmektedir. Testis dönmesinin belirtileri ise testislerde hassasiyet, ağrı, şişlik ve kızarıklıktır. Testis dönmesi acil müdahale gerektirdiğinden dolayı, bu belirtilerden birini ya da birkaçını hisseden erkeğin acil olarak bir Uzman ürologa başvurması gerekmektedir.

Testis dönmesi genellikle yeni doğan çocuklarda ve buluğ çağındaki çocuklarda görülmektedir ve rahatsız olan erkeğe muayene ve dopler ultrasonografi yolu ile tanı koyulmaktadır.

Testis dönmesi hastalığını tedavisi acil olarak cerrahi müdahale uygulanması şeklinde olmaktadır. Başvurunun ilk sekiz saat içinde yapılması ile hastalık testisin canlılığını kaybetmesinden öne yapılabilmekte ve hastanın eski sağlığına kavuşması sağlanabilmektedir. Testis ameliyatı sonrasında, dönmüş olan testis normal pozisyonuna döndürülmüş olur ve bu pozisyonda torbaya dikilir. Bu işlem yapılırken tekrarlamaması açısından diğer testis de torbaya dikilir ve ameliyat tamamlanır. 8 saat sonrasında gelen hastalarda ise testis canlılığını kaybeder ve bu çürümüş olan testisin alınması gerekir.

Testis dönmesi orşit, epididimit, appendiks testis torsiyonu, appendiks epididimis torsiyonu gibi diğer testis hastalıkları ile karıştırılabilmektedir. Ancak bu sayılan hastalıkların hiçbiri için cerrahi müdahale yapılması gerekmemektedir. Bu hastalıklarda antibiyotik tedavisi uygulanması ve antieflamatuar tedavisi uygulaması yeterli olmaktadır. Bu sebeple de ayırıcı tanının önemi büyüktür.

Testis dönmesi genellikle yeni doğmuş ya da küçük çocuklarda görülebildiği için, ebeveynlere de büyük sorumluluk düşmektedir. Annelerin iyi bir gözlemci olmaları, bebeklerinin altını değiştirirken ya da bir huzursuzluğu olduğunu hissettikleri zaman testisleri ve torbasını kontrol etmesi önemlidir. Bebeğinin testisinde kızarıklık, şişlik ya da hassasiyet hisseden annenin mutlaka hemen bir doktora başvurması bebeğinin sağlığı açısından önemli olmaktadır.
" } ] }