{ "title": "Testis Enfeksiyonu", "image": "https://www.testis.gen.tr/images/Testis-Enfeksiyonu-76.jpg", "date": "21.01.2024 09:37:21", "author": "Rana Betül Örünç", "article": [ { "article": "Testis Enfeksiyonu, bir veya iki testiste de meydana gelebilen kabakulak hastalığı sonucu oluşan enfeksiyondur. Ergenlik döneminde kabakulak hastalığına yakalanan kişilerin bazılarında testis enfeksiyonu görülebilmektedir. Bir diğer oluşma sebebi ise cinsel yolla bulaşan enfeksiyondur. Testis enfeksiyonun en belirgin belirtisi ve en çok rastlanan belirtisi testis de ağrı ve şişliktir. Testis iltihabı bakteri veya viral enfeksiyondan meydana gelebilmektedir.

Testis Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?
Aniden çıkan ağrı ve şişlik gibi durumlarda, yukarıda yazılan belirtiler gibi durumlarda hemen bir doktora başvurulmalıdır. Doktor muayenesi sonucu tedaviye başlanır ve en kısa sürede tedavi edilir.

Viral orşit. genellikle kabakulak rahatsızlığından meydana gelen enfeksiyon ürüdür. Kabakulak rahatsızlığı geçiren ergenlik dönemindeki erkeğin 4. Gününden sonra bu rahatsızlık başlar.

Bakteriyel orşit, Epidimitten kaynaklanan bir rahatsızlık türüdür. Sperm kanalını testise bağlayan sarmal tüpünün enfeksiyon kapması sonucu oluşur. Bu hastalık genellikle cinsel yol ile ortaya çıkmaktadır.

Risk Faktörleri
Testis Enfeksiyonu Teşhisi ve Tedavi Yöntemi

Testis enfeksiyonunun teşhisinin konulabilmesi için bazı testler yapılmaktadır. İlk olarak fiziksel muayene yapılır. Daha sonra CYBE taraması, idrar tahlili, ultrason çekimi ve testislerin nükleer prosedürle taranması yapılır. Bunu sonucunda teşhis konulur ve tedavi şekline başlanır. Testis enfeksiyonu bakteriyel enfeksiyona bağlı ise buz kompresi yapılır ve hasta dinlendirilir. Bu şekilde kişinin ağrısı azalır. Buna ek olarak antibiyotik tedavisi gerekir. Bu rahatsızlık partnerden geçmiş ise bu tedaviye partnerde katılmalı ve tedavi edilmelidir. Bu tedavi de kullanılan antibiyotik ilaçlar azitromisin, siprofloksasin, doksisiklin, seftriakson ve trimetoprimdir. Kişinin bir rahatsızlığı var ve ilaç kullanıyorsa bunu doktoruma söylemelidir. Doktorun tavsiyesine göre ilaçlar kullanılmalıdır. Tedavi sürecinin tam olarak bitmesi ya da haftayı bulabilmektedir. Diğer tedavi yöntemi ise viral orşit tedavisidir. Bu tedavi yönteminde antibiyotik ilaçların kullanılmasına gerek kalmamaktadır. Bu tedavi yönteminde ilk olarak ağrıların ve acıların hafifletilmesi gerekmektedir. Bunun için ağrı kesiciler ve belli ilaçlar kullanılmaktadır. Kişi bu süreç içinde dinlenmelidir. Kişinin belirtileri ile gün arasında ortadan kalkmaktadır. Tedavi sürecindeki kişileri dinlenmeli, ağır bir şeyler kaldırmamalı, sürekli buz kompresleri yapmalıdır.
" } ] }