{ "title": "Testis Hidrosel", "image": "https://www.testis.gen.tr/images/testis-hidrosel-8695.jpg", "date": "20.01.2024 14:34:08", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "Testis Hidrosel: Erkek üreme organı, testis çift tabakalı zar yapısında koruyucu bir kılıf ile sarılı olarak bulunmaktadır. Bu iki tabaka arasında bir miktar sıvı bulunmaktadır. Bu sıvı tabakalardan bir tanesi tarafından salgılanır, testisin torbalar içerisinde kolay hareket edebilmesini ve bu sayede dış etkilere karşı kendini rahatlıkla koruyabilmesini sağlamaktadır. Bu iki tabakanın birinden salgılanan sıvı diğeri tarafından emilmekte ve bu süreç bir denge halinde olmaktadır. Bu dengenin emilme aleyhine bozulması ve iki tabaka arasındaki sıvı miktarının artmasına ve torbanın şişmesi ile kendini gösteren içi sıvı dolu bir kesenin oluşmasına neden olması durumuna “hidrosel” denilir.

Testis Hidroselin nedenleri arasında

Hem erişkin yaşta hem de çocukluk döneminde görülebilir. Çocuklarda görülme sebebi, çoğunlukla karın iç zarı ile testisi saran yapraklar arasında bulunan ve doğumdan sonra kendiliğinden kapanan kanalın processus vaginalis kapanmaması durumudur. Erişkinlerde ise neden ortaya çıktığı tam olarak bilinmemektedir. Bununla beraber; testisin kendi etrafında dönmesi ile kanlanmasının ve lenfatik drenajının bozulması testis versiyonu, testis travması, testis iltihabı ve testis tümörleri gibi hastalıkların bir belirtisi olarak da ortaya çıkmaktadır. Bu hastalıklarda hidrosel hızlı bir şekilde ortaya çıkabilir. Ayrıca inguinal varikoselektomi ve kasık fıtığı operasyonları sonrasında testis lenfatik drenajının bozulmasına bağlı da nadiren hidrosel gelişebilmektedir.

Hastalığın Belirtileri Nelerdir?

Testis Hidrosel, torbalarda şişlik şeklinde belirti vermektedir. Bu şişlik, genellikle ağrısız ve zaman içerisinde yavaş bir şekilde büyüme eğilimi gösterir. Hidrosel, iyi huyludur, kansere dönüşme riski yoktur ve yaşla birlikte görülme sıklığı artmaktadır. Hastanın isteğine, şişliğin büyüklüğüne, ağrı veya kozmetik sorun yapıp yapmamasına göre takip veya tedavi edilmelidir. Çocuklarda ise doğum sonrası torbalarda şişlik bulunmakta, bu şişlik karın içi basıncının artması ile daha da belirginleşmektedir. Çocuk hidroseli, fıtık ile veya ayrı olarak görülmektedir. Fıtık ile görülenlerde cerrahi tedavi hemen yapılmakta, ayrı görülenlerde ise zamanla kendiliğinden düzelme olabileceğinden tedavi için genellikle 2 yaşına kadar beklenmektedir.

Hidrosel Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çocukluk çağında görülen fıtıksız hidrosellerde tedavi için 2 yaşına kadar beklenmelidir. Bu sürede düzelme olmaz ise cerrahi olarak düzeltilmelidir. Fıtık ile görülen hidrosel de ise tanı konulduğu anda cerrahi olarak düzeltilmesi gerekir. Erişkin hidrosellerinde ise tedavi hastanın isteğine ve altta yatan başka bir hastalığın olup olmadığına göre değişmektedir. Ağrı, kozmetik sorunlar ve günlük hareketleri engelleyen büyüklükte olan hidrosel durumlarında tedavi uygulanması önerilmelidir. Tedavi, cerrahi dışı ve cerrahi yöntem olmak üzere 2 farklı şekilde uygulanmaktadır.
" } ] }