{ "title": "Testis Patlaması", "image": "https://www.testis.gen.tr/images/testis-patlamasi.jpg", "date": "23.01.2024 03:09:38", "author": "orhan esen", "article": [ { "article": "
Testis patlaması, akut (Acil) skrotum: Testisin (Erbezi) kızarık, şiş ve ağrılı halleri acil bir durum meydana geldiğini belirti eder ve akut skrotum şeklinde tanımlanır. Bu belirtilerden bir tanesi ya da birkaçı görüldüğünde önemsenmeli ve tersi kanıtlanana kadar acil ameliyat gerektiren bir patoloji model onaylama edilmelidir. En kısa sürede (Saatler hatta dakikalar içerisinde) hekime başvurulması gereken olup, teşhis ve rehabilitasyonu acele ile yapılmalıdır.

A. Testis (Erbezi) Dönmesi (Testis (Erbezi) torsiyonu): Testisin damar, hudut ve sperm yolundan ibaret meydana gelen uzantılarının etrafında dönmesi (360-720 derece ya da daha çok miktarda burulması) sonucu meydana gelir. Karındaki alt kısımlarında ve kasığa yayılan ağrı, bulantı ve öğürme da tabloya eşlik edebilir. Birçok fazla hastada bu durumun bir darbe (Travma) öyküsüne sahip olduğu unutulmaması gerekir. Testisin torbada bulunmadığı durumlarda da beraber karındaki alt bölgesinde ya da kasıkta ağrı inmemiş testiste bir acil hale belirti edebilir.

B. Testis (Erbezi) ve Torbalarla İlgili Öbür Acil Durumlar: bu belirtiler bununla beraber testisin (Erbezi) aşağıda belirtilen çok fazla diğer hastalığında da görülebilmektedir. Konunun aydınlatılması amaçlı bir uzmanın takviyesi gereklidir.
Tanıda doppler ultrasonografi şayet acilen yapılabiliyorsa çok fazla yardımcıdır. Bilhassa profesyonel ellerde testisteki kan akımı değerlendirilerek torsiyon-enfeksiyon ayırımı yapılabilir. Acil testis (Erbezi) sintigrafisi teşhis amaçlı kullanışlı.

Testis Torsiyonunda Tedavi: İlk 6-8 saatte ameliyat kocaman oranda (%85-97) testisi kurtarabilmektedir. Tabi ki süre ile torsiyonun derecesi de hasarlanmada belirleyici etkendir. 24 saatten uzunca öyküsü olanlarda testis (Erbezi) canlılığı %10'un altındadır. Torsiyon düzeltilir, kanlanma şuanki ise testis (Erbezi) uyumlu konumda torbaya saptama edilerek (Sabitlenerek) bırakılır. Kuşku varsa biopsi (Parça) alınabilir, fakat açıkça doku ölümü varsa testis (Erbezi) ve uzantıları çıkarılır. Benzer anatomik özellik sebebiyle torsiyon riski taşıdığı amaçlı karşın tarafa da benzer seansta yumurta sabitleme işlemi (Saptama) uygulanmalıdır. Testis ve ona bitişik bir organ olan epididm dokunma, çarpma ve basınca çok hassas organlarıdırlar. Herhangi bir kemik ya da kıkırdak oluşum tarafından korunmazlar, etraflarında bulunan az miktarda mayi, hareketlilikleri ve konumları ile korunurlar. Bu sebeple, testislere dokunulduğunda ya da en ufak bir basınçta acı duyulması normal bir durumdur ki hastalık belirtisi değildir. Ayrı olarak testis kanseri de genellikle ağrısız olup testisin büyümesi ve şeklinin bozulması ile kendisini gösterir.
" } ] }