{ "title": "Testis Yapısı", "image": "https://www.testis.gen.tr/images/testis-yapisi.jpg", "date": "20.01.2024 18:30:32", "author": "tuğba arslan", "article": [ { "article": "
Testis Yapısı, Testisler, vücutta sperm hücrelerini üretme ve testosteron denilen erkeklik hormonunu salgılama işlevi gören yapıdır ve bir erkeğin vücudunda penisin alt kısmında, skpotrum kesesinde 2 adet testis bulunmaktadır. Testislerin boyutları kişiden kişiye farklılık göstermektedir ve her biri 20 gram ile 30 gram arasında değişmektedir. Yaklaşık 4 ile 5 santim arasında bir ağırlıktadır ve kalınlıkları ise 2 ile 2,5 santim arasıdır.

Testisler yaklaşık olarak aynı büyüklüğe sahiptirler, ancak sol testis yapısal olarak sağ testise göre biraz daha aşağıda yer almaktadır. Testislerin her birinin içerisinde bulunan ve oldukça kıvrımlı olan sperm kanalcıkları beyinde bulunan hipofiz bezinin FSH hormonu salgılaması sonucunda sperm hücreleri üretmektedirler. Beyinde bulunan bu hipofiz bezi aynı zamanda LH isimli hormonu da salgılamakta ve bu hormonun etkisi ile testosteron hormonu üretilmektedir.

Testosteron hormonu küçük erkek çocuklarında düşük miktarda salgılanırken, ergenlik dönemine girilmesi ile bu hormon hızla salgılanmaya başlamaktadır. Bu durum ergenlik dönemindeki erkek çocuklarında sakal ve bıyık çıkmasını, ses tonunun kalınlaşmasını, vücutlarında erkek kıllarının çıkmasını ve kasların gelişmesini ve başka erkeğe özgü özelliklerin ortaya çıkmasını sağlamaktadır. Bunun yanı sıra, erkek çocuklarda ergenlik döneminin başlaması ile sperm üretimi de kısa süre içinde başlamaktadır. Testosteron, erişkin yaştaki bir erkekte erkeğe özgü olan özelliklerin devam etmesini ve spermin sürekli olarak üretilmesini sağlamaktadır.

Testislerde Sperm Hücresinin Yapısı ve Sperm Üretimi: Yaklaşık olarak 1 santimetrenin 250'de biri kadar olan sperm hücresi baş, gövde ve kuyruk olmak üzere üç kısımdan oluşmaktadır. Sperm hücresinin yumurta hücresi içine girme işlevini, sperm hücresinin baş kısmı görmektedir. Sperm hücresinin gövde kısmı 23 kromozomdan oluşan genetik materyali içermesinin yanı sıra, sperm hücresinin canlı kalabilmesi ve hareketi için gerekli olan tüm maddeleri de içinde barındırmaktadır. Sperm hücresinin kuyruk kısmı ise hücrenin hareketli olmasını sağlamaktadır ve sperm hücresi kırbaç hareketleri ile ilerleyerek yumurta hücresini bulmaya çalışmaktadır.

Sperm hücresinin üretilmesi ile olgunlaşması süreci yaklaşık olarak 74 gün sürmektedir ve bu hücre üretimi de yumurta hücresinin üretimi gibi, 46 kromozom taşıyan bir hücrenin ortadan bölünmesi ile oluşmaktadır. Testisin içinde bulunan kanalcıklar sperm hücrelerinin olgunlaşmasının devam ettiği bölge olan ve hücreler için bir depo görevi üstlenen, testisin hemen tepesinde bulunan epididim adlı yapı ile devam etmektedirler. Daha sonra, epididim vaz deferans adındaki ana sperm kanalı ile devam etmektedir ve vaz deferans içine seminal vezikülleri, prostat bezi ve cowper salgı bezleri kendi salgılarını boşaltmaktadırlar. Böylece meni son şeklini almış olmaktadır.

Meninin Özellikleri: Meni, erkeğin orgazm olması sonucunda dışarı fırlattığı opak-gri renkte, kendine özgü kokusu olan yapışkan ve kıvamlı bir sıvıdır. Kuruduğunda sarı bir renk almaktadır ve dışarıda kaldığı sürede ilk 20 dakika içinde sıvılaşmakta, yarım saat içinde ise tamamen su haline dönüşmektedir. Erişkin bir erkek tek sefer boşalmada yaklaşık 150 milyon sperm hücresi boşaltmaktadır.
" } ] }